De Inspectie Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ) gebruikt bij de uitvoering van haar toezichttaken soms persoonsgegevens. De privacywetgeving verplicht de Inspectie VenJ om zorgvuldig en integer om te gaan met die gegevens. De Inspectie heeft deze privacyverklaring opgesteld om helder aan te geven wat voor gegevens de Inspectie bij de uitvoering van haar toezicht verzamelt en hoe zij daarmee omgaat.

Wet bescherming persoonsgegevens

De Wet bescherming persoonsgegevens (hierna: Wbp) helpt de privacy van burgers te beschermen. De Wbp is onder andere van toepassing op gegevens die verwerkt worden door bestuursorganen.
De Autoriteit Persoonsgegevens is toezichthouder op de Wet bescherming persoonsgegevens.

Wat zijn persoonsgegevens?

Een persoonsgegeven is informatie die herleidbaar is tot een persoon. Voorbeeld van een persoonsgegeven is een naam of een huisadres, maar ook e-mailadressen kunnen persoonsgegevens zijn.

Wettelijke en publiekrechtelijke taken Inspectie Veiligheid en Justitie

De Inspectie VenJ houdt voor de samenleving, de ondertoezichtgestelden, de politiek en bestuurlijk verantwoordelijken toezicht binnen het domein van veiligheid en justitie. Met haar toezicht wil de Inspectie inzicht geven in de kwaliteit van de taakuitvoering van organisaties en de naleving van regels en normen, om risico’s te signaleren en om organisaties aan te zetten tot verbetering. Het werkterrein van de Inspectie bestaat uit de toezichtgebieden:

De toezichttaken van de Inspectie zijn vastgelegd in het Organisatiebesluit Inspectie Veiligheid en Justitie 2015.

De Inspectie verwerkt persoonsgegevens ten behoeve van de uitvoering van haar wettelijke en publiekrechtelijke taken. De Inspectie verwerkt alleen díe persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van die taken, en toetst de gegevensverwerking daarbij aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit. Uitgangspunt hierbij is dat persoonsgegevens zorgvuldig worden verwerkt en niet langer dan noodzakelijk worden opgeslagen.

Soorten persoonsgegevens

Als de Inspectie VenJ persoonsgegevens verwerkt gaat het in het algemeen om de volgende persoonsgegevens:

  • Algemene persoonsgegevens, zoals: naam, adres, woonplaats, geboortedatum en geboorteplaats.
  • E-mailadressen.

Daarnaast kan het voorkomen dat meer specifieke informatie wordt verwerkt, bij voorbeeld in het kader van het toezicht op het terugkeerproces van vreemdelingen. Soms worden ook bijzondere persoonsgegevens verwerkt zoals strafrechtelijke gegevens of bepaalde gegevens uit een jeugdhulpdossier die in het kader van het toezicht op de Jeugdwet zijn ingezien.

Persoonsgegevens verzameld via de website

Persoonsgegevens die via deze site worden verzameld, gebruikt de Inspectie VenJ alleen voor het doel waarmee de bezoeker ze heeft achtergelaten, zoals voor beantwoording van een vraag.

Uitwisseling van (persoons)gegevens

Bij de uitvoering van haar taak werkt de Inspectie VenJ regelmatig samen met andere toezichthouders en diensten, zoals de Inspectie Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg. Daarbij wisselt de Inspectie informatie uit met die organisaties. In deze informatie kunnen persoonsgegevens voorkomen. De Inspectie hanteert daarbij het uitgangspunt dat de organisaties waarmee de Inspectie informatie uitwisselt, net zo zorgvuldig met gegevens omgaan als de Inspectie zelf.

Informatiebeveiliging

De Inspectie VenJ voldoet aan de rijksbrede en de door het ministerie van Veiligheid en Justitie gestelde kaders ten aanzien van informatiebeveiliging.

Bewaartermijnen persoonsgegevens

De Inspectie VenJ bewaart de persoonsgegevens in overeenstemming met de daarvoor geldende en binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie afgesproken termijnen.

Inzagerecht

De Inspectie VenJ is verplicht zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Daarbij hoort het recht van burgers om inzage te krijgen in de manier waarop de Inspectie met persoonsgegevens omgaat. Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens hebt u het recht om een overzicht te vragen van de over u verwerkte persoonsgegevens door de Inspectie. U kunt eveneens verzoeken om uw persoonsgegevens te wijzigen, te verwijderen of af te schermen. Verder hebt u het recht om verzet aan te tekenen in verband met bijzondere persoonlijke omstandigheden.

U kunt deze verzoeken digitaal indienen via het contactformulier. Of schriftelijk door een brief te sturen naar:

Inspectie Veiligheid en Justitie
Postbus 20301
2500 EH Den Haag